Jste zde

Pocta významné rodačce

  • Pobočka 
    Česká republika
  • 28. 06. 2021
  • email
  • fb
  • twitter
  • Marie Immaculata Brandisová, známá jako Lata, byla československá dostihová jezdkyně, dosud jediná žena, která zvítězila ve Velké pardubické steeplechase. Narodila se 26. června 1895 v Úmoníně u Kutné Hory, na zámku, který v současnosti vlastní a využívá Metalcom Kutná Hora a.s. jako administrativní budovu. K uctění její památky jsme v areálu zámku odhalili pamětní desku.

    V roce 1896 se rodina Johanny a Leopolda Brandisových přestěhovala z Úmonína na zámeček Řitka nedaleko Prahy. Lata začala jezdit na koni v osmi letech a tato dovednost pro ni zůstala velkou životní vášní.

    Po první světové válce se rozhodla naplno věnovat této své vášni – jezdectví. Stala se nejprve pracovní jezdkyní pro trenéra Karla Šmejdu ve Velké Chuchli, kde se potýkala s čistě mužským dostihovým světem. Po velkém úsilí se prosadit absolvovala několik dostihů, ale až v roce 1937 korunovala svoji houževnatou snahu vítězstvím na Velké pardubické. Tento dostihový závod se konal ve všudypřítomné atmosféře nebezpečí hitlerovského Německa. 40 tisíc návštěvníků pardubického závodiště doufalo, že alespoň zde by mohli být Němci poraženi. Po vítězství byla Lata oslavována a vyzdvihována nejen jako žena, ale i jako občanka Československa.

    Od roku 2014 se jako součást Velké pardubické běhá steeplechase crosscountry NL na 4 200 m, vypsaná pro čtyřleté a starší klisny. Je pojmenována právě po Latě Brandisové.

    Více na https://www.zamekritka.cz/.